Már hetedikes korában beleszeretett a fizikába

2015. április 19. 16:31 TEOL/V.T.

Paks | Holczer András, a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium végzőse meglehetősen nagy fölénnyel verte a mezőnyt a hétvégi Országos Szilárd Leó Fizikaversenyen a 11-12. évfolyamosok között.

Tíz és fél ponttal maradt el tőle Öreg Botond, aki a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Iskola diákja, illetve 11,5 ponttal a Keszthelyről érkezett, Németh Flóra Borókát, aki az egyedüli lány volt a mezőnyben. Holczer András már hetedik osztályos korában beleszeretett a fizikába, a mérések, kísérletek ragadták meg. Érdeklődése hátterében az áll, hogy a mai tudományban fontos szerepe van a modern fizikának, nukleáris energiatermelésnek, mondta el lapunknak.

Holczer András, nagy fölénnyel verte a mezőnyt a fizikaversenyen

A fiatalabbaknál a győztes 62,5 százalékos teljesítménnyel a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumot képviselő Kovács Péter Tamás lett, mögötte – különös véletlen az idősebbekkel megegyező 10,5 pontos különbséggel – Bajczi Levente, a gödöllői Török Ignác Gimnázium tanulója és Tompa Tamás Lajos, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium diákja végzett holtversenyben.
A Marx György vándordíjat a Baár-Madas Református Gimnázium (Budapest), a Magyar Nukleáris Társaság tanári különdíját ugyanebből az iskolából Horváth Norbert kapta. Szilárd Leó Tanári Delfindíjat vehetett át Horváth Gábor és Vastagh György.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat, a paksi Energetikai Szakközépiskola és Kollégium és a Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány közös versenyén – mint Sükösd Csaba, a versenybizottság elnöke mondta – kezdetektől magfizika, atomenergia, sugárvédelem területéről kaptak feladatokat a diákok, ezt bővítették ki az évek során a modern fizika teljes témakörére. Idén tekintettel arra, hogy a fény nemzetközi éve van, több fénnyel és elektromágneses sugárzással kapcsolatos kérdés volt a feladatok között, amire a szervezők szerint a versenyzők biztosan számítottak is.