Paks | A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium diákjai szerepeltek legjobban a XXI. Tolna megyei Szilárd Leó fizikaversenyen idén.

A fizikaversenyen a második helyet a szekszárdi Garay János Gimnázium tanulói szerezték meg. Nemcsak csapatban, hanem egyénileg is díjazták a résztvevőket. Tizenegyedik évfolyamban Sáfrán Péter, Tihanyi Áron, Baglyas Márton lett a sorrend, 12. évfolyamban az első három helyen Szász Norbert, Varju Ákos és Nemes György osztozott.

A versenyt az Eötvös Loránd Fizikai Társulat a paksi Szilárd Leó Tehetséggondozó Alapítvány támogatásával hirdette meg a középiskolák 11-12. évfolyamainak. Csajági Sándor pedagógus, az alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, hogy a természettudományok iránt érdeklő diákokat – alkalmanként körülbelül ötvenet – az iskolák nevezik.

Papp Zoltán, az ESZI diákja 5. lett (A szerző felvétele)

Idén bátaszéki, bonyhádi, paksi és szekszárdi fiatalok birkóztak a mechanika, hőtan, elektromosság, mágnesesség témakörében megadott feladatokkal. Minden évben van egy atomerőműhöz kapcsolódó példa is, aminek megoldása kreatív megközelítést igényel. A fizikaversenyen szereplő diákok a verseny és az eredményhirdetés között atomerőmű látogatáson vettek részt.

(TEOL, 2015. március 13.)